Moje recepty
Jablko s marcipánem
Jablko s marcipánem se vaří tak: Ze zahrádky, nebo koupené jablko umyjeme a uděláme do něho dírku. Do ní strčíma malý kousek marcipánu. Pak tam dáme marmeládu, ovoce či brusinky, to co koho napadne. Poté do jablka vložíme marcipán a zase brusinky. Takovým způsobem pokračujeme dál a dál, až máme jablko plné. Poté do to té dírky vložíme celou skořici a ponoříme do vody a dáme do rozpálené trouby na 180 stupňů Celsia. Až budou růžové a lehce zlatavé. Pozor na připálení!
Omáčka k jablku je vlastně obyčejný vanilkový pudink. Mezitím, než se upeče jablko, uvaříme si pudink. Dáme tam 1/3 litru cukr krystal (1 šálek). Poté dáme vařit.
Hotové jablko polejeme pudinkem a ihned konzumujeme.
Přeji dobrou chuť.
7. listopadu 2010
Máslový koláč s třešněmi
Nejprve smíchejte 250 g másla a 250 g cukru moučky. Tahle směs je hodně hustá, takže se nelekněte, že budete muset použít šlehač, ikdyž se vám všechna směs nalepí na vidličky. Poté postupně přidávějte 6 vajec, ale musí být teplá, jinak by těsto zhrudkovatělo a museli byste ho šlehat asi tak o 15 minut déle. Naposledy k tomu přimíchejte 250 g polohrubé mouky s 1/2 nastrouhané kůry citronu a půlku prášku do pečiva. Celá tato směs je velmi hutná, a proto ji po lžících naklademe na máslem vymazaným a strouhankou posypaný plech, nebo papírem "vystlaným". Poté na těsto dáme buď čerstvé či zavařené třešně a necháme asi tak 15 minut péct. Pozor, buchta hodně nakyne, tak nebudeme plech plnit těstem až po ráfek. Doufám, že vám bude chutnat, já jsem se mojí mamce a taťkovi hodně zavděčila.